Wat is nu het verschil tussen 5G, Cat-M en NB-IoT in de praktijk


  • In tegenstelling tot de 4G revolutie, waarbij er sprake was van een geheel nieuwe radio-interface (LTE), is 5G een verzamelnaam voor verschillende diensten en technieken. Wat 5G allemaal in de praktijk gaat brengen, is nu nog niet te voorzien. Het netwerk zal heel snel en responseve kunnen zijn, maar ook juist ook energiezuing en traag (LPWA). Het zal dus verbindingen kunnen onderhouden met (batterij gevoede) apparaten die heel zuinig met energie om willen gaan.

    Als basis radio kanaal zal 5G voornamelijk bestaan uit LTE-Advanced Pro (een evolutie van 4,5 G) met complementair daaraan een Nieuwe Radio-interface 5G NR, die heel snel kan zijn (1 GB/s). Hiervoor zal een erg hoog spectrum worden ingezet (zoals 6GHz of hoger), maar dat nooit een landelijk bereik zal kunnen hebben. Om juist heel veel (IoT) apparaten te ontsluiten, zullen de LTE-LPWA technieken zoals NB-IOT en LTE-M (al onderdeel van LTE-Advanced Pro) verder evalueren binnen 5G LPWA.

    Dus bouw je IoT oplossing met NB-IoT en/of LTE-M connectiviteit van T-Mobile en je bent verzekerd van een dienst die niet alleen lang bestaat, maar zich ook verder doorontwikkelt.  • De markt ‘voor starters’ is erg onoverzichtelijk vind ik.
    Gisteren las ik dit artikel


Log in to reply
 

Looks like your connection to INTERNET OF THINGS was lost, please wait while we try to reconnect.